Αρχική>ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ>Στοματικές και τραχηλοπροσωπικές λοιμώξεις

Στοματικές και τραχηλοπροσωπικές λοιμώξεις

Οι τραχηλοπροσωπικές λοιμώξεις αποτελούν σημαντικό κεφάλαιο στην ειδικότητα της Στοματικής & Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής. Οι τραχηλοπροσωπικές λοιμώξεις μπορεί να είναι οδοντογενούς ή μη οδοντογενούς αιτιολογίας στη συντριπτική τους όμως πλειοψηφία είναι οδοντογενείς.

Στις οδοντογενείς περιλαμβάνονται οι περιακρορριζικές φλεγμονές, οι περιστεφανίτιδες, οι περιοδοντικές φλεγμονές, οι μετεξακτικές λοιμώξεις, οι οδοντογενείς ιγμορίτιδες, ενώ οδοντογενή μπορούν να είναι και τα αίτια οστεομυελίτιδας των γνάθων.

Στις μη οδοντογενείς περιλαμβάνονται τα διαπυηθέντα τραύματα, τα επιπλεγμένα κατάγματα, οι οστεομυελίτιδες μη οδοντογενούς αιτιολογίας, οι σιαλαδενίτιδες, οι επιμολυσμένες κύστεις των γνάθων και οι δοθιήνες. Στην κλινική εικόνα των λοιμώξεων αυτών έχουμε γενικές και τοπικές εκδηλώσεις.

Οι γενικές εκδηλώσεις είναι ο πυρετός, η κακουχία και εργαστηριακά η λευκοκυττάρωση ενώ οι τοπικές, ο πόνος, η διόγκωση της προσβληθείσας περιοχής, η ερυθρότητά της, η διόγκωση των λεμφαδένων, η δυκαταποσία, δυσκολία στην αναπνοή και η διαταραχές της όρασης.
 
Πρέπει να σημειωθεί ότι η γενική συμπτωματολογία σε μια τραχηλοπροσωπική λοίμωξη δεν είναι ο κανόνας. Η παρουσία γενικών συμπτωμάτων έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί υποδηλώνει είτε επέκταση της λοίμωξης, είτε μειονεκτικό αμυντικό υπόστρωμα του ασθενούς
 
Η θεραπεία των τραχηλοπροσωπικών λοιμώξεων μπορεί να είναι συντηρητική ή χειρουργική. Στη συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνεται κυρίως η αντιμικροβιακή αγωγή και υποστηρικτικά, η χορήγηση αναλγητικών και αντιπυρετικών καθώς και η ενυδάτωση του ασθενούς.
 
Η χειρουργική αντιμετώπιση είναι απαραίτητη σε ορισμένες μορφές λοιμώξεων πχ στην οστεομυελίτιδα και μάλιστα στην χρόνια μορφή, αλλά επιβάλλεται σε κάθε περίπτωση που υπάρχει αποστηματική κοιλότητα με τη συλλογή πύου.